AudioBox 1818VSL, 44VSL and 22VSL
101 postsPage 1 of 6
1, 2, 3, 4, 5, 6
Help me please, i'm recording drums with my audiobox vsl1818, and at first i didn't have any problems with the interface because i recorded directly into logic pro X, but when i run the recording through the audiobox software instead of directly into logic pro, it randomly makes pops/clicks in the recordings.

I don't know what to do because my drums sound like 2 times better when i run it through the presonus software, but when i record it just goes popping everything

I repeat: I don't hear the noises when i'm monitoring the sound, it's just when i run it through the preosnus software to logic pro
User avatar
by cristofe on Thu Sep 11, 2014 9:40 am
It could be any number of things. Have you optimized your pc for audio production? Have you disabled wi-fi? Are you plugged into a USB2 or USB3 port? That being said we cannot help you without a bit more info......if you will post your system specs (see my sig), we will be better able to trouble shoot your problems. Without knowing what type of pc you're running, what DAW etc....we can't recommend a "simple fix"

If you have not already done so please register your audiobox and open a tech support ticket. They'll get you sorted.

https://soundcloud.com/cristofe-chabot

PC'S: HP XW6000 Dual 3.2GHz Intel Xeon, 8GB RAM WinXP SP2 HP 6005 Pro AMD Athalon X2 B24 3.0Ghz, 4GB RAM Win8 Pro Dell Latitude E6410 Laptop Intel i5 2.67Ghz 8GB RAM Win7 Pro x64 Audio Interfaces: Terratec EWS88MT PCI (2), Audiobox 1818VSL USB & Firestudio 26x26 Firewire, Line 6 PodXT, Roland GS-10, NI Rig Kontrol 3

Monitors: Yamaha HS50M's DAW: S1 3.2.1 Pro

To add your software and hardware specs to your signature to make it easier for us to help you, click HERE.
User avatar
by sharonzaz on Tue Sep 23, 2014 8:14 am
^logic pro = mac.

i have experienced more problems with clicks/pops etc on the mac than on pc.
check your audio/midi setup - applications - utilities - audio/midi.

ontop of the regular 1818 driver i found some other driver that i had to delete.
not sure where it came from and why.

http://www.sheron.co.za
https://www.youtube.com/user/sheronmusician/videos
https://soundcloud.com/sheron-imj-band/tracks

MacPro i7 12GB Ram SL 10.6.8
MBP MD101 i5 - 2.5 OS X 10.10.3
RME Multiface
Yamaha 01V96
1818VSL (Sold and gone forever)
Yamaha MSP10+SW10
Mackie DL32R
Focusrite VoiceMasterPro
Logic Pro 9
Logic Pro X
User avatar
by PreSonuSupt2 on Tue Sep 23, 2014 11:07 pm
Is it possible your buffer settings are too low?

Are you running the latest version of the driver and firmware on the 1818? Is this on your i5 mac or the MacBook Pro or both?

Would you like me to set you up with a tech support ticket to have one of our guys try to assist you in getting this solved?
User avatar
by sharonzaz on Thu Sep 25, 2014 1:30 am
were you referring to me or to the OP?

http://www.sheron.co.za
https://www.youtube.com/user/sheronmusician/videos
https://soundcloud.com/sheron-imj-band/tracks

MacPro i7 12GB Ram SL 10.6.8
MBP MD101 i5 - 2.5 OS X 10.10.3
RME Multiface
Yamaha 01V96
1818VSL (Sold and gone forever)
Yamaha MSP10+SW10
Mackie DL32R
Focusrite VoiceMasterPro
Logic Pro 9
Logic Pro X
User avatar
by jacobrownoly on Tue Oct 07, 2014 5:31 pm
I too get the exact problem, Cracking and pop on playback when using VSL :(

Macbook Pro OS X 10.9.5 (13 inch, mid 2012)

Processor - 2.5 GHz Intel Core i5

Memory - 4GB 1600 MHz DDR3
User avatar
by tinggaard on Mon Oct 20, 2014 1:34 pm
Hmmmm It Seems PreSonus Got a bIg problem. I Can see that We are a lot a People WHO bought 1818vsl and experiencing the same problems...
I bought It, my friend bought It and we have the same problem
"Cracks-pop's crackle :0| everything sounds incredible Well until I plug my guitar In and Press record.... Cracks. . .. . . I Can see that this problem started In 2012 I begin to belive It Can not be fix'ed or?

My system is:
Macbook Pro i7 Quad core
8GB ram
PreSonus Studio One v2 with 1818vsl

Friend's system is:
Mac mini i7 Quad core
16GB ram
PreSonus Studio One v2 with 1818vsl
User avatar
by zenimickal on Fri Oct 24, 2014 5:05 am
Check the Buffer in your DAW. ;)
>> http://support.apple.com/kb/ht1314

If you use not correct buffer size, you can have pops, clicking.

I've solved the problem when i changed this ;)
User avatar
by PreSonuSupt2 on Fri Oct 24, 2014 8:28 am
Driver and firmware are the first place to look. Make sure those are the latest. There has been a recent update that addressed issues similar to what all of you are reporting.

After that, check the buffer settings in your computer. If those are too low then your computer may not be able to process the audio.
These are in the settings tab of VSL. You cannot change them on a Mac while they are in use so you'll have to close and open your DAW and test in between.
User avatar
by BlackBoxRecordings on Mon Oct 27, 2014 8:16 pm
I am having it since the newer 1818 firmware update. I had to recently upgrade to OSX 10.9.5 and it forced me to get 1818 updated and have had nothing but rice crispies in my sound. It is pissing me off now and I see nothing on the horizon for the fix. This isn't a buffer issue either so I am about to dump this hunk of poop

iMac mid 2011. 2.7 GHz intel core i5
Memory-4GB 1333 MHz DDR3
Macbook Air mid 2012 1.8GHz intel core i5
Memory-4GB 1600 MHz DDR3
Audiobox 1818
Behringer Ultragain Pro-8
Studio One 2.6.3
User avatar
by cristofe on Mon Oct 27, 2014 9:35 pm
If you haven't done so already, I suggest you open a support ticket.

https://soundcloud.com/cristofe-chabot

PC'S: HP XW6000 Dual 3.2GHz Intel Xeon, 8GB RAM WinXP SP2 HP 6005 Pro AMD Athalon X2 B24 3.0Ghz, 4GB RAM Win8 Pro Dell Latitude E6410 Laptop Intel i5 2.67Ghz 8GB RAM Win7 Pro x64 Audio Interfaces: Terratec EWS88MT PCI (2), Audiobox 1818VSL USB & Firestudio 26x26 Firewire, Line 6 PodXT, Roland GS-10, NI Rig Kontrol 3

Monitors: Yamaha HS50M's DAW: S1 3.2.1 Pro

To add your software and hardware specs to your signature to make it easier for us to help you, click HERE.
User avatar
by camilito on Sat Dec 06, 2014 1:29 am
Same problem. Recording ruined. Buffers were set hella high in latest version of Logic X, recording straight into Logic. Listen:
test.mp3
(1010.74 KiB) Downloaded 2080 times

That is just one track, it happens intermittently like that on all the tracks.
User avatar
by atomgram on Sun Dec 07, 2014 9:27 am
I have this going on too. Got a lot of help from the tech guys, but still having troubles. Bought a new usb card. Restarted the system. Ramped up buffers. Pop pop crackle. Really sad.

MacBook Pro 2015 2.9-8gig ram, Early 2008 MacPro 2x3.2, 8gig ram, Logic Pro X, MainStage 3.2, El Capitan current.
User avatar
by mikaleerhart on Fri Jan 02, 2015 6:18 pm
Does anyone have any more info on this? I'm using Propellerhead Reason 6.5 with AudioBox USB and am getting a lot of pop/cracking noises. Only when recording, playback works fine. Using a phantom power Behringer B-2 Pro mic.
User avatar
by kevinwinburn on Sat Mar 07, 2015 7:57 am
Any more info on this I just purchased the 1818vsl and have popping and cracking going on with high buffer settings?
User avatar
by fabianhorn on Mon Mar 09, 2015 5:10 am
I have had the same problem already twice.
I hat PT11.0.3 installed and the Audiobox 1818/44 + Driver 1.3 on OS 10.8.5

It had all cracks and pops in it randomly on the tracks / through the VSL Software.

I changed the driver back to 1.2 and the problems were gone.

After a while i installed a SSD System drive in my Macbook pro and had to reinstall all the software.

I even bought OS 10.8.5 for 20 Bugs, got the 1.2 driver from presonus and tried to get my hands on the PT 11.0.3 installer. But all they had was the 11.0.2 update.

What can i say. There was nothing i could do to prevent the clicks and pops.
I am now Running PT 11.3 and Presonus 1.3 on OS 10.8.5 and i have clicks and pops even on single track recordings on all the buffer sizes and also through the vsl software.

I´m running out of options here.
My whole system is based on Presonus.

Presonus Audiobox 1818 VSL
Presonus Audiobox 44 VSL
Presonus Digimax D8

Presonus RM32 AI

Macbook Pro 15" 2011

ProTools 12
Logic Pro 9
Ableton Live 9
User avatar
by fabianhorn on Wed Mar 11, 2015 7:32 pm
Okay, some little news from my side, which fixed the problem once again.

Try out different VSL/Interface/DAW/OS patch versions.

Since my last post, i went back to the earliest Mountain Lion compatible VSL Software (1.2 i think), and upgraded PT to 11.3.1.
I don´t understand, which exact magic took place, but i can now again monitor and record in any way and on any buffer size, without cracks and pops.

This also means, that i will never, ever, ever, ever, patch anything on this Mac again.

greetings; hope this helps some of the users here.

Fab

Presonus Audiobox 1818 VSL
Presonus Audiobox 44 VSL
Presonus Digimax D8

Presonus RM32 AI

Macbook Pro 15" 2011

ProTools 12
Logic Pro 9
Ableton Live 9
User avatar
by davemitchell on Sat Mar 14, 2015 7:08 am
Seems as though one must completely remove the VSL software and drivers to solve the click/pops issue. Presonus? What gives?!
User avatar
by mwright137 on Sat Mar 14, 2015 9:13 am
Well, I used to say PreSonus doesn't actively engage in the user forums, but things seem to be changing. Maybe you'll get lucky.

I am Sir Melvis Bacon, Knight of BaconHam Palace.

Studio One 2 Pro 3.3.x (64 bit). MacBook Pro 13". OS X Sierra version 10.12.3.
RM16AI and CS18AI connected in Stagebox mode via MOTU AVB Switch.
StudioLive 328AI (x2); AudioBox 22 VSL; BlueTube DP V2; FaderPort; Monitor Station; RC 500; Temblor T10.

To add your software and hardware specs to your signature to make it easier for us to help you, click HERE.

My Website
User avatar
by rnaqvi on Sat Mar 14, 2015 1:32 pm
We are aware of this issue and how it affects some systems and are working to solve it. We hope to have a more advanced driver out that will allow for customization of the buffer modes to handle these types of situations. We actually have something in testing now and after it is fully vetted, it will be in the next release.

Kind Regards,
Rick
www.presonus.com

Rick Naqvi
VP of Sales, PreSonus Audio Electronics
http://www.presonus.com

101 postsPage 1 of 6
1, 2, 3, 4, 5, 6

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests