StudioLive 2442, 1642 and 1602 with Universal Control Ai, SL Remote & QMix
46 postsPage 3 of 3
1, 2, 3
Thanks very much for your quick response. Great input!!!
User avatar
by bissli on Thu Jul 13, 2017 5:16 pm
Hi, i just wanted to say that there seems to be a work around for this problem. I figured out how to get my mixer to unfreeze without having to power it off and on again.

Try this next time it locks up on you : remove the usb wireless stick from the usb port on the mixer. My mixer instantly started working when i pulled out the usb stick.

i also figured out how to prevent it from locking up again in the future, here is how : leave the wifi usb stick on your desk and connect the mixer directly to your router using a network cable.

This is a huge issue with these mixers because when it locks up on you in the middle of something, it at that moment is essentially a glorified boat anchor and you are f*cked.
User avatar
by wahlerstudios on Fri Jul 14, 2017 5:15 am
Many experienced users have recommended to not use the WiFi dongle at all. A wired connection to the router or the network is always the better solution. By the way: The freeze problem is not at all common for AI mixers and we are here in the "StudioLive Classic" section.

SL16 | 32R | 16R | 16M

Apple routers | iPads | PreSonus SW5E & Motu AVB switches | Alesis iO Docks | Yamaha S112, S15e, S10e, SM12, SM10 | LD Systems Curv 500 | Galaxy Audio Hot Spots | Mac mini | Lenovo Laptop | Studio One Artist 4.5.4 & Pro 3.5.6
User avatar
by bissli on Sun Jul 16, 2017 4:31 pm
ah yes i see now that its in the SL classic sub forum. Well by the way, my Ai mixer has been working great without the usb dong.
User avatar
by PeeVee on Fri May 31, 2019 11:29 am
Have you tried to set the sampling rate to 44.1 kHz instead of 48 kHz? Could somebody try this to see if it resolves freeze issues? Go to system menu PgDn to page that shows sampling rate, navigate to the value and change to 44.1 kHz. I have a feeling there is a relation with 48kHz sampling rate.
User avatar
by wahlerstudios on Sun Jun 02, 2019 1:27 pm
"Freezing" was something totally different than the 44.1/48 KHz phenomenon or the FireWire ID trick. You're not describing what your problem is, so try the FireWire ID trick. Here is some more information (see the third post):

1642 cant be initialized
viewtopic.php?f=67&t=22101&p=120863&hilit=firewire+id+trick#p120863

Hope this helps.

SL16 | 32R | 16R | 16M

Apple routers | iPads | PreSonus SW5E & Motu AVB switches | Alesis iO Docks | Yamaha S112, S15e, S10e, SM12, SM10 | LD Systems Curv 500 | Galaxy Audio Hot Spots | Mac mini | Lenovo Laptop | Studio One Artist 4.5.4 & Pro 3.5.6

46 postsPage 3 of 3
1, 2, 3

Who is online

Users browsing this forum: klypeman and 1 guest