Page 1 of 1

Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Mon Jan 07, 2019 11:15 am
by paulbanfy
Information on how to use the Presonus Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4 ….Any links or information on how to do this would be much appreciated..Just received the Atom controller and I'd like to use it to as full of a potential as I can with the software I already have--and the software that came with the Atom... Thanks...

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Sun Jan 27, 2019 9:18 am
by gottfriedbergmair
See the Johnny Geib video series "PreSonus Atom Masterclass".

Link to Masterclass video: Pad modes and how to use ATOM with different instruments:
https://www.youtube.com/watch?v=uZ1Pg6QbqD0

Gottfried

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Sun Jan 27, 2019 10:21 am
by ennbr
At the top of your instrument is a small arrow facing to right DIRECT INPUT if you click it will show ATOM in the list

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Sun Jan 27, 2019 2:55 pm
by reggie1979beatz
One thing to keep in mind about Atom currently is that there is no full 16 drum control native using vst's with Studio One. You have to use the midi keyboard setting which means much scrolling to get to the drum sounds you want. This is not the case with impulse for example.

This drove me nuts when I first started using Studio One and Atom. I don't believe they fixed this in the latest firmware (the green pads in setup only show when using another host)

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Sat Feb 02, 2019 6:18 pm
by fedexnman
I have NOT found Atom very useful for EZdrummer , which is a bummer . . I have an old M-audio trigger finger which I can change the 16 notes on the pads to map to EZdrummer . I like mine layed out like so ...
Crash Crash Ride Bell
Hihat hihat hihat hihat
Tom Tom Tom snarerim
Kick sidestick snare snare
( different variations of Tom sizes , snare hits, and hihats hits )I hate that I can't or haven't figured out to map the pads to EZd . The pads feel allot better than the old M-audio trigger finger , so I'm kinda disappointed , but if you are gonna use ImpactXT this is an excellent controller probably the best. I don't regret my purchase , but I really wish this would've replaced my old M-audio trigger finger.... which it hasn't .

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Sat Feb 02, 2019 7:29 pm
by reggie1979beatz
If we simply had the pad mode in native, that would help a ton.

I mean, I get it. 12 notes plus the octave with an up/down for convenience, but it doesn't default to the correct octave for drums which is the number-one use. (forgive me, I do not know my "C"'s but it's two down from where you'd think you need to be)

Maybe it's got to do with Impact and how tightly they integrated it with Atom.

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Mon Feb 11, 2019 8:48 pm
by fedexnman
If you press the "Bank" button and then press the bottom left drum pad you'll be in C1 which is your kick drum at the bottom left drum pad . Still hate that you can't customize the notes on the pads . .

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Tue Feb 12, 2019 3:58 pm
by craigallen2
fedexnman wrote "you can't customize the notes on the pads . .


Seriously!?!?
What is Presonus thinking?

Alert the media when they make this compatible for 3rd party usage. And I'm a buyer.

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Tue Feb 12, 2019 4:32 pm
by themaartian
ennbr wroteAt the top of your instrument is a small arrow facing to right DIRECT INPUT if you click it will show ATOM in the list

Love the kit you picked. Those Pearl drums sound fantastic!

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Fri Mar 01, 2019 11:46 pm
by markboland
"you can't customize the notes on the pads

You can assign different drums to different pads using "learn"

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Wed Jul 31, 2019 6:08 am
by torbjrnbergman
markboland wrote"you can't customize the notes on the pads

You can assign different drums to different pads using "learn"


Now I am confused !

I'd like to use Atom as a controller for Superior Drummer 3 !

Can I assign any sound in SD3 to any pad in Atom or not ????

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Wed Jul 31, 2019 5:55 pm
by torbjrnbergman
Anyone tried this ?

https://www.codefn42.com/notemapper/index.html

On paper it sounds lika a solution !

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Sat Aug 03, 2019 2:01 pm
by torbjrnbergman
I still haven't got my Atom but I tried the learn function in Superior Drummer 3 with my old DX7 and it works beautifully !

Just choose what drum sound you want in SD3 (Settings >MIDI I/nE-Drums page) then click learn in SD3 and then hit the pad you want to trigger that sound and that's it !

Do this for all 16 pads and save it as a preset in SD3 !

Re: Information on how to use the Atom controller with EZ Drummer 2 and Superior Drummer 2-in Studio 1 Professional 4

Posted: Fri Aug 23, 2019 9:58 am
by ukaszmatynia
torbjrnbergman wroteI still haven't got my Atom but I tried the learn function in Superior Drummer 3 with my old DX7 and it works beautifully !

Just choose what drum sound you want in SD3 (Settings >MIDI I/nE-Drums page) then click learn in SD3 and then hit the pad you want to trigger that sound and that's it !

Do this for all 16 pads and save it as a preset in SD3 !

That's great... For people who use SD. I don't, and I hate the lack of basic functionality in a device with such potential. I would understand if Presonus offered a more expend in alternative with this option, but they don't... That is very, very weird on a modern device.