Discuss Quantum Series Interfaces Here
15 posts
Page 1 of 1
I checked in with Universal Control today, and was notified that there was a firmware update available for my Quantum 2626. I performed the update, and also followed the usual instructions to shut it down, pull the Thunderbolt cable out of the back for 10 seconds, plug it back in, and restart. Then I did a check for updates on the Universal Control software and was notified that there was a new version of that, as well. I performed the update. Now, no matter what I do, my iMac running Big Sur 11.4 cannot connect to the 2626. Blinking blue front panel Thunderbolt lamp. Not going solid blue. Tried uninstalling and reinstalling Universal Control and the Thunderbolt driver. This is Universal Control 3.5.0.64605 now, and because I cannot get a connection to the 2626, I am unable to determine which version of the firmware I had installed (whatever the latest is, obviously).

So what am I doing wrong?

-Kit

DAW: Studio One 5.4.0.66465 macOS x64; Host Platform: Apple iMac (27-inch Retina 5K, 2017), 64GB RAM, macOS Big Sur 11.6; Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.2 GHz (4-Core); Apple SSD SM0128L; AMD Radeon Pro 580 8GB GDDR5, 5120 x 2880 Retina. Audio Interface: PreSonus Quantum 2626 (Thunderbolt 3), ver 1.3-82. Mixing: Mackie 802VLZ4 8-Channel Mic/Line Mixer. Monitoring: JBL LSR308 active monitors; JBL LSR310S sub. Key Software: Arturia V Collection 8; Waves Diamond V12.0.0; Melodyne studio 5.1.1.003 (64-bit).
User avatar
by kitwatson on Wed Jun 23, 2021 6:28 pm
Continuing to fight this in every way I can think of, and still no connection. I am beyond upset, because this effectively puts me out of a job.

DAW: Studio One 5.4.0.66465 macOS x64; Host Platform: Apple iMac (27-inch Retina 5K, 2017), 64GB RAM, macOS Big Sur 11.6; Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.2 GHz (4-Core); Apple SSD SM0128L; AMD Radeon Pro 580 8GB GDDR5, 5120 x 2880 Retina. Audio Interface: PreSonus Quantum 2626 (Thunderbolt 3), ver 1.3-82. Mixing: Mackie 802VLZ4 8-Channel Mic/Line Mixer. Monitoring: JBL LSR308 active monitors; JBL LSR310S sub. Key Software: Arturia V Collection 8; Waves Diamond V12.0.0; Melodyne studio 5.1.1.003 (64-bit).
User avatar
by Bbd on Wed Jun 23, 2021 6:36 pm
Please contact support about this if you haven’t already.

Bbd

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 5 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


OS: Win 10 x64 Home, Studio One Pro 5.x, Notion 6, Series III 24, Studio 192, Haswell CPU: i7 4790k @ 4.4GHz, RAM: 16GB, Faderport 8/16, Central Station +, PreSonus Sceptre S6, Eris 3.5, Temblor 10, ATOM, ATOM SQ
User avatar
by kitwatson on Wed Jun 23, 2021 6:43 pm
Will do.

DAW: Studio One 5.4.0.66465 macOS x64; Host Platform: Apple iMac (27-inch Retina 5K, 2017), 64GB RAM, macOS Big Sur 11.6; Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.2 GHz (4-Core); Apple SSD SM0128L; AMD Radeon Pro 580 8GB GDDR5, 5120 x 2880 Retina. Audio Interface: PreSonus Quantum 2626 (Thunderbolt 3), ver 1.3-82. Mixing: Mackie 802VLZ4 8-Channel Mic/Line Mixer. Monitoring: JBL LSR308 active monitors; JBL LSR310S sub. Key Software: Arturia V Collection 8; Waves Diamond V12.0.0; Melodyne studio 5.1.1.003 (64-bit).
User avatar
by mikejackson4 on Thu Jun 24, 2021 6:49 pm
Just did the same thing, same problem. Oddly, the light was solid blue before the firmware upgrade, but didn't show up as an audio device. Ah ha, firmware update"that must be the problem, so I thought. Nope! One step forward, two steps back. Also did the "allow" thing in the Security and Privacy system prefs to no avail (shouldn't have needed to since it's a software update, but I digress). So glad it's not essential that it works for me right now unlike some of you. I feel your pain.

-Mike

[Edit: forgot to mention I opened a support ticket, but it's after hours]
User avatar
by kitwatson on Thu Jun 24, 2021 7:13 pm
Thanks for sharing, Mike.

I can actually get a solid blue Thunderbolt lamp by using the Uninstaller to get rid of UC and the driver, restarting the iMac with the 2626 off, turning the 2626 back on when the iMac has fully booted, and then reinstalling UC and the driver. Lamp goes solid blue at point, and is shown as a device in UC, but when clicking on it, macOS pops up the notification that the 2626 is "unresponsive", and should be restarted. A restart of the 2626, or a restart of the iMac, brings me right back to a blinking blue lamp, with no connection, and UC doesn't even show it as a device.

Well, PreSonus has our Support Tickets for this, and I sure hope they have a solution soon. Maybe they'll tell us to downgrade the driver and/or UC to get back to something that works.

DAW: Studio One 5.4.0.66465 macOS x64; Host Platform: Apple iMac (27-inch Retina 5K, 2017), 64GB RAM, macOS Big Sur 11.6; Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.2 GHz (4-Core); Apple SSD SM0128L; AMD Radeon Pro 580 8GB GDDR5, 5120 x 2880 Retina. Audio Interface: PreSonus Quantum 2626 (Thunderbolt 3), ver 1.3-82. Mixing: Mackie 802VLZ4 8-Channel Mic/Line Mixer. Monitoring: JBL LSR308 active monitors; JBL LSR310S sub. Key Software: Arturia V Collection 8; Waves Diamond V12.0.0; Melodyne studio 5.1.1.003 (64-bit).
User avatar
by mikejackson4 on Thu Jun 24, 2021 8:33 pm
I was poking around and notice the release notes on the driver download page:

https://pae-web.presonusmusic.com/downloads/products/release_notes/UC_3_5_Milestone_Release_Notes.pdf

Ironically, it states the following:

Quantum Series Interfaces
● Clock Sync now working as expected on Big Sur
● Quantum now shows as an audio device on Big Sur


lol
User avatar
by kitwatson on Thu Jun 24, 2021 9:30 pm
Yep, I saw that, too. But then I started getting a little curious, and I went to this page:

https://www.presonus.com/products/Unive ... /downloads

I found a number of things interesting here. First, the page "detected" that my operating system is macOS 10.15 Catalina. Nope. Wrong-o, Mary Lou! I'm on macOS 11.4 Big Sur. Then I noticed that the only version of macOS Big Sur that they have in the drop-down for manually selecting your OS is 11.2. That doesn't bode well. So I decided I'd better try downgrading Universal Control and the Thunderbolt driver to the previous versions. After selecting the closest match to my OS version, I hit the "Show / Hide all versions of software downloads for macOS 11.2 Big Sur" link, and up popped the download link for Universal Control v3.4.2.63992. I grabbed it. I first used the UC 3.5.0 Uninstaller to kill what I had installed, and then installed from the 3.4.2 installer. Again, macOS asked me to go into "Security & Privacy" and give permission for PreSonus to install that version of the driver, and after restarting the iMac, everything came up running perfectly!

So, the solution for just getting back up and running is to follow my description above and do the same thing. Downgrade.

One important note... UC 3.4.2 now shows this:

Screen Shot 2021-06-24 at 8.26.49 PM.png


At the very beginning of this misadventure, I had updated the Quantum's firmware to version 1.3-91, and I'm supposing that because this is UC 3.4.2 now, it's wanting to see firmware version 1.3-86 on the Quantum. Everything seems to be working just fine, even with 1.3-91 on there, so at this point I'm not too pressed to downgrade the firmware, too. It might be a better idea to go ahead and do that, but I'm not going to do it just now. I've got work to do! And if it's working, IT'S WORKING! No touchy!!!

-Kit

DAW: Studio One 5.4.0.66465 macOS x64; Host Platform: Apple iMac (27-inch Retina 5K, 2017), 64GB RAM, macOS Big Sur 11.6; Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.2 GHz (4-Core); Apple SSD SM0128L; AMD Radeon Pro 580 8GB GDDR5, 5120 x 2880 Retina. Audio Interface: PreSonus Quantum 2626 (Thunderbolt 3), ver 1.3-82. Mixing: Mackie 802VLZ4 8-Channel Mic/Line Mixer. Monitoring: JBL LSR308 active monitors; JBL LSR310S sub. Key Software: Arturia V Collection 8; Waves Diamond V12.0.0; Melodyne studio 5.1.1.003 (64-bit).
User avatar
by mikejackson4 on Fri Jun 25, 2021 8:47 am
Awesome! Glad you got things working. Makes sense, as this seems to be a new glitch that is present in the latest driver version.

On my end, I received a response from tech support (Alan D'Arcy) and he requested a "system report" output file, which I just sent off. In the meantime, I'll give your method a shot to see if I can get up and running while we wait for them to release yet another glitch-free driver version :)

-Mike
User avatar
by Bbd on Fri Jun 25, 2021 10:22 am
Thanks for the update. I will mark this as solved.

Bbd

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 5 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


OS: Win 10 x64 Home, Studio One Pro 5.x, Notion 6, Series III 24, Studio 192, Haswell CPU: i7 4790k @ 4.4GHz, RAM: 16GB, Faderport 8/16, Central Station +, PreSonus Sceptre S6, Eris 3.5, Temblor 10, ATOM, ATOM SQ
User avatar
by kitwatson on Fri Jun 25, 2021 11:48 am
mikejackson4 wroteOn my end, I received a response from tech support (Alan D'Arcy) and he requested a "system report" output file, which I just sent off. In the meantime, I'll give your method a shot to see if I can get up and running while we wait for them to release yet another glitch-free driver version


That was the first response from Tech Support (Mitchell Dies) on my ticket, too. I provided the System Report. The next response (Butch Richard) was boilerplate troubleshooting stuff about proper cabling, dedicated connection, and making sure permissions were granted in Security & Privacy. Basically everything that I've been doing since the Quantum arrived. Told them about the downgrade success, and wished them luck on resolving the continuing compatibility issues with the latest release of Big Sur.

This topic has already been marked solved by mods. Over and out.

DAW: Studio One 5.4.0.66465 macOS x64; Host Platform: Apple iMac (27-inch Retina 5K, 2017), 64GB RAM, macOS Big Sur 11.6; Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.2 GHz (4-Core); Apple SSD SM0128L; AMD Radeon Pro 580 8GB GDDR5, 5120 x 2880 Retina. Audio Interface: PreSonus Quantum 2626 (Thunderbolt 3), ver 1.3-82. Mixing: Mackie 802VLZ4 8-Channel Mic/Line Mixer. Monitoring: JBL LSR308 active monitors; JBL LSR310S sub. Key Software: Arturia V Collection 8; Waves Diamond V12.0.0; Melodyne studio 5.1.1.003 (64-bit).
User avatar
by mikejackson4 on Fri Jun 25, 2021 12:16 pm
Not solved for me. I followed the same steps to downgrade to the previous version and I'm getting the same result (blinking blue light). Sigh.

-Mike
User avatar
by mikejackson4 on Fri Jun 25, 2021 5:03 pm
Update: After trying several times with 3 different versions of UC I finally got a solid blue light! v3.4.2 did the trick. Not sure what I did to make it work when it didn't before. Actually, I had the device plugged in and turned on, which might have been the difference. I'm getting the firmware update warning, but I don't dare change anything now I've got it working.....for now :|
User avatar
by kitwatson on Sat Jul 03, 2021 11:38 am
mikejackson4 wroteUpdate: After trying several times with 3 different versions of UC I finally got a solid blue light! v3.4.2 did the trick. Not sure what I did to make it work when it didn't before. Actually, I had the device plugged in and turned on, which might have been the difference. I'm getting the firmware update warning, but I don't dare change anything now I've got it working.....for now :|


Glad you got it working with UC 3.4.2, just like I did. It may have done the trick for us because our systems had already opened up security to that particular version in the past. Those permissions, tied to 3.4.2 explicitly, may have been why the connection was possible. I think there are some real 11.4 Big Sur compatibility problems with UC 3.5.0 and whatever version of the Thunderbolt driver comes with that. Hopefully, they'll figure it out.

DAW: Studio One 5.4.0.66465 macOS x64; Host Platform: Apple iMac (27-inch Retina 5K, 2017), 64GB RAM, macOS Big Sur 11.6; Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.2 GHz (4-Core); Apple SSD SM0128L; AMD Radeon Pro 580 8GB GDDR5, 5120 x 2880 Retina. Audio Interface: PreSonus Quantum 2626 (Thunderbolt 3), ver 1.3-82. Mixing: Mackie 802VLZ4 8-Channel Mic/Line Mixer. Monitoring: JBL LSR308 active monitors; JBL LSR310S sub. Key Software: Arturia V Collection 8; Waves Diamond V12.0.0; Melodyne studio 5.1.1.003 (64-bit).
User avatar
by kirkeeb on Thu Jul 22, 2021 10:10 pm
Before I upgrade,I always uninstall the last version of UC...that way its going in clean.

"What Time Is It?" - Morris E. Day
http://www.curtbisquera.com

Apple (Late 2012) Mac Mini
Mac OS Catalina / 10.15.7
2.3 GHz Intel Core i7
16 GB 1600MHz DDR3
Intel HD Graphics 4000 1536 MB

15 posts
Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests