Discuss Quantum Thunderbolt Interface Here
29 postsPage 2 of 2
1, 2
Hi all.
Some updates.
Given that i still think that Quantum's driver should be improved to circumvent Win7/10 problems (my RME works perfectly as a multiclient audio and MIDI device), i tried some tricks that may help Presonus to spot the problem.

This trick "improve" the multiclient audio support but not the MIDI multiclient support.

Go to "Services" and look for "PreSonus Hardware Access Service" under the "Standard" tab.
Under the "Startup Type" column right click and go on "Properties" and set the Startup type as "Automatic (Delayed Start)".

With this option i have multiclient audio operations working most of the times. Only one time i got a problem about Quantum not being seen by the system, but after a Win reboot everything went fine.

The MIDI multiclient problem is NOT solved by this so is still a issue to be spotted out.
User avatar
by jonhamilton2 on Sun Dec 23, 2018 1:24 am
On xmas break, was able to just now test the above suggestion, I followed it to a T,and it still doesn't work.

PreSonus fix this bug!

Cpu: Desktop:I7 4790k/Windows 10/Mac Book Pro
Interface: RME ADI-2 Pro/Heritage Audio R.A.M.2000/Slate VMS/DynAudio BM5A MK2/Adam T5v
Tools: Akai Mpc X/Yamaha EX5 76/Komplete Kontrol MK2/Presonus Studio One v4/Acustica Audio
User avatar
by TerjeNorway on Wed Dec 26, 2018 8:43 am
I have a Quantum and the sound falls out when I'm playing a youtube video and at the same time open my DAW. But the sounds comes back after seconds so I don't see the "big" problem. Does any other driver manage to do this?

My system
Asus Z170-PREMIUM motherboard (native Thunderbolt port)
Intel Core i7-6700K Skylake Processor
Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz 32GB
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8GB
StarTech Thunderbolt Cable 2M (TBOLTMM2MW)
StarTech Thunderbolt 3 to Thunderbolt 2 adapter (TBT3TBTADAP)
Neumann TLM 102 microphone
Presonus Quantum
Windows 10, Ableton 10
User avatar
by alfonsosantimone on Fri Dec 28, 2018 8:55 am
TerjeNorway wroteI have a Quantum and the sound falls out when I'm playing a youtube video and at the same time open my DAW. But the sounds comes back after seconds so I don't see the "big" problem. Does any other driver manage to do this?


RME drivers work perfectly.
Presonus needs definitely to fix this bug. Quantum's drivers are unstable when multiclient operations are needed. 9 out of 10 times multiclient operations don't work. They get stucked at 48kHz for example even if try to set it to 44.1...and they works on a app only at a time.
Please Presonus fix this.
User avatar
by jonhamilton2 on Wed Jan 16, 2019 4:04 pm
Thank you for confirming this!! Presonus is most definitely aware of this bug.

Cpu: Desktop:I7 4790k/Windows 10/Mac Book Pro
Interface: RME ADI-2 Pro/Heritage Audio R.A.M.2000/Slate VMS/DynAudio BM5A MK2/Adam T5v
Tools: Akai Mpc X/Yamaha EX5 76/Komplete Kontrol MK2/Presonus Studio One v4/Acustica Audio
User avatar
by alfonsosantimone on Wed Jan 16, 2019 5:21 pm
So let's hope for a fix soon!
User avatar
by TerjeNorway on Thu Jan 24, 2019 10:52 am
I think this is fixed now with the Universal_Control_v2_10_0_50756 2.10.0.50756 driver update. At least my youtube sound does not disappear when I open my DAW at the same time

My system
Asus Z170-PREMIUM motherboard (native Thunderbolt port)
Intel Core i7-6700K Skylake Processor
Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz 32GB
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8GB
StarTech Thunderbolt Cable 2M (TBOLTMM2MW)
StarTech Thunderbolt 3 to Thunderbolt 2 adapter (TBT3TBTADAP)
Neumann TLM 102 microphone
Presonus Quantum
Windows 10, Ableton 10
User avatar
by jonhamilton2 on Mon Apr 15, 2019 11:00 am
Hey thanks, Can anyone else confirm this is fixed now?

Cpu: Desktop:I7 4790k/Windows 10/Mac Book Pro
Interface: RME ADI-2 Pro/Heritage Audio R.A.M.2000/Slate VMS/DynAudio BM5A MK2/Adam T5v
Tools: Akai Mpc X/Yamaha EX5 76/Komplete Kontrol MK2/Presonus Studio One v4/Acustica Audio
User avatar
by alfonsosantimone on Mon May 13, 2019 6:23 am
jonhamilton2 wroteHey thanks, Can anyone else confirm this is fixed now?


Well, sort of.
Most of the times i start my Win10 machine Presonus Quantum doesn't work wither as a system audio device and as ASIO device in my DAW.
I have to restart the whole system and then everything works.
This happens 99% of times.
But i don't know why. At least multiclient audio features seems more stable than before.

29 postsPage 2 of 2
1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest