Page 1 of 1

Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 8:14 am
by Mark Palinkas
After spending the weekend trying to figure out why I got no signal in capture (Mojave permissions issue) which was solved, I now have a playback problem.

Running Series III 24R with Capture 3 (both up to date) into MBP Mojave 10.14.6.

After recording a track into Capture, I hit the digital return to listen to the playback and get a god-awful, loud, obnoxious screeching noise with no sign of any of my recording.

To be sure, I bounced the track to a wav file and played it externally and it was fine.

Any help?

Re: Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 8:39 am
by wahlerstudios
"Digital Button"...? If your computer is connected to the mixer via USB, you need to select USB as input source for the channel(s) you want to receive audio from Capture tracks. Capture has a 1:1 routing. Track 1 is channel 1 one your mixer.

Re: Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 8:53 am
by Mark Palinkas
The playback button in Capture (shows as D))) ) automatically changes all channels to USB. I even tried to change the channel to USB input without hitting the D))) button in Capture - no dice. Does the same thing. And the MB is connected via USB.

Re: Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 10:06 am
by SwitchBack
That sounds like a feedback issue. Are your tracks in Cature still armed?

Re: Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 10:14 am
by Mark Palinkas
I'm at work so can't see it. I made sure to back down the trim on the channel in question so the meter wasn't clipping (I thought the same thing). It sound like the old AOL modem on steroids in play back.

Re: Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 10:26 am
by Mark Palinkas
...even without any track recorded just hitting the digital input in Capture causes the noise :/

Re: Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 12:46 pm
by sjc193
Sounds like a digital feedback loop. It's different from typical acoustic feedback in Live sound, it's much worse actually.

Not sure where you are going wrong, but an example of digital feed back would be plugging the output of AUX1 into the input of channel 1 and then sending channel 1 (plus another mic channel) to AUX1 in mixer. It can take the most subtle noise from the mic and basically multiply it by infinity (back and forth from aux1 to mic1) causing a terrible noise.

The same problem can be caused by going into the computer and back to the mixer in a loop also.

Steve

Re: Problems with Capture playback

Posted: Mon Sep 09, 2019 12:55 pm
by Mark Palinkas
Bingo. I just Y'd off 6 channels so I can have independent control of certain channels for monitoring. I think you hit it right on the head. I wondered about that last night but realized just now that what I did was pull a channel out AFTER recording (duh). I'll bet that's it. Thanks!

Re: Problems with Capture playback

Posted: Tue Sep 10, 2019 4:57 am
by Mark Palinkas
Problem solved - Switchback had it correct - the track I recorded was still armed when playing back. You'd think it would be a no-brainer to either tell the user (via the manual) to dis-arm the track(s) during playback or automatically do so when playback is initiated. In any event, the help is much appreciated!