Page 1 of 1

NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Mon Oct 26, 2015 1:13 am
by HookstownBrown
I hope this helps.

For Windows 7-64

It took a while, but it's working great.

First: Hook up the keyboard via USB directly to your computer-- the standard MIDI ports are not needed.

Important!
Download and install the newest firmware for the keyboard.
Shut down the keyboard.
Download and install the latest driver for the Komplete Kontrol software.
Do not skip this one!

Restart the computer and power up the keyboard.

Launch the Komplete Kontrol app.
Click Edit; Audio and MIDI Settings. Click the MIDI tab.
Enable "Komplete Kontrol -1" and "Komplete Kontrol DAW -1" on BOTH, the Inputs and Outputs Tabs.
When you are finished, the window should look like this:

Komplete Kontrol Setup.png


Next launch S1-3.

On the Start Page, click Configure External Devices.
For the transport controls, proceed according to this video : https://www.youtube.com/watch?v=sDD1aik9mIw
The transport controls work through Mackie Control.
The To and From MIDI should be Komplete Kontrol DAW-1

When you are done, the screen should look like this:

S61 Transport setup.png


Next, click Add in the External Devices Window.
Click New Keyboard at the top.
Name it.
Select ALL for MIDI channels.
Select "Komplete Kontrol -1" for To and From.
Check the Default Box if desired.
When you're finished, the window should look like this:

S61 MIDI Setup.png


Shut everything down and restart.

In S1-3, the Komplete Kontrol app should be listed in your Instruments Folder. Just drag and drop for tons of fun. :D

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Wed Dec 09, 2015 5:26 pm
by brent mosher
Thanks for posting this. I've had the S61 for over a year and could never figure out how to get the transport to work. Now it does.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Tue Dec 29, 2015 2:12 pm
by kevvvvv
another big thank you

kev

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Fri Mar 18, 2016 2:37 am
by anthonypearshouse
Thanks a lot.
Tony

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Wed Aug 17, 2016 1:24 pm
by RobertBeach00
Thanks very much! This was a great article.

My only issue: Komplete Kontrol doesn't show up as an instrument. How do I add it?

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Wed Aug 17, 2016 2:33 pm
by HookstownBrown
Offhand guess:
Make sure Komplete Kontrol is in the proper location and then rescan in S1-3.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Tue Aug 23, 2016 6:32 am
by andystecklein
By chance did anybody here have issues with S1 version 3.2 hanging when trying to use Komplete Kontrol version 1.5 or higher? I had no issues until just recently. When attempting to open a song file that has a KK instrument track on it S1 hangs and I must kill it from task manager. If I open a fresh song file and try to add a KK instrument track to it the same thing happens. Worked great before.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Tue Aug 23, 2016 9:29 am
by HookstownBrown
That's a new one. Haven't heard of it before.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Tue Aug 23, 2016 11:06 am
by brent mosher
andystecklein wroteBy chance did anybody here have issues with S1 version 3.2 hanging when trying to use Komplete Kontrol version 1.5 or higher? I had no issues until just recently. When attempting to open a song file that has a KK instrument track on it S1 hangs and I must kill it from task manager. If I open a fresh song file and try to add a KK instrument track to it the same thing happens. Worked great before.



Yes, I've had the same issue.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Thu Aug 25, 2016 7:14 am
by andystecklein
I discovered that my issue has something to do with Presonus Notion. After installing it, that's when the problem started. After uninstalling Notion the problem goes away. Reinstall Notion and the problem comes back. Hopefully somebody can help get this resolved.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Mon Sep 12, 2016 10:05 pm
by andystecklein
Well if you upgrade to Notion 6 the issue goes away. At least it did for me!

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Thu Oct 20, 2016 7:28 pm
by gkillmaster
keyboard doesn't work for me. I'm on Mac OSX. If anyone has any tips, I'd appreciate it...

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Sat Dec 24, 2016 12:16 pm
by monoxide works
Any way to browse presets on "native" instruments in S1 using the keyboard? For example, have a Presence XT or Impact loaded up and then browse presets of mentioned instruments?

Thanks.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Mon Feb 06, 2017 3:51 pm
by jamesjohnson34
The "Komplete Kontrol -1" does not show up as an option. The only one that shows up is the "Komplete Kontrol DAW-1"

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Tue Aug 01, 2017 2:11 pm
by chrome7713
HookstownBrown wroteI hope this helps.


you sir, are a legend! :)
Thank you!

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Thu Nov 01, 2018 9:05 pm
by mikehowell1
Looking for NKS support and Just found this, and set it up on S1-4, on my iMac. I can now use the S61 Kbd and control play, fwd, backward and stop. Thanks!


Edited: sigh... :? And now I have no midi from my Keyboard, but the controls were working great!

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Sat Dec 15, 2018 7:30 am
by kristinkorpos
Just moved over to a new computer and having weird issues. Keyboard is set up properly, shows NKS info in Browser, it is synced with Studio One, BUT the keyboard doesn't play anything? I am baffled, anyone else know what may be up? Other programs recognize it, so this is a studio one thing. I disconnected it, restarted everything, reconnected it in preferences.... So frustrated, hopefully someone can nail this one!

*** SOLVED -- if anyone ends up here, note that the instructions telling you to choose DAW -1 as your input / output were not correct for my computer for some reason. I used MK2 Port 1 for in and out and now I am getting signals from the actual keyboard.

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Thu Apr 25, 2019 2:37 pm
by Travelor
kristinkorpos wrote*** SOLVED -- if anyone ends up here, note that the instructions telling you to choose DAW -1 as your input / output were not correct for my computer for some reason. I used MK2 Port 1 for in and out and now I am getting signals from the actual keyboard.


If you're installing your Komplete Keyboard for use as a Keyboard you choose the option with the -1 (port 1)
If you're installing your Komplete Keyboard for use as a "DAW" controller (Transport Control) The Stop/Play/Record Buttons and fader POTS - Then you seled the DAW-1 option.
Do not quote me because I have not tried it in Studio One - I know this from other DAW software - Which require the same steps to setup my KK..

Be Blessed...

Edited Coinfusing Instruction - Aplogies for the old post visite-

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Tue Dec 03, 2019 9:09 am
by Quietly
All working fine until I just updated Komplete Kontrol to 2.2.0 via Native Access and now neither Loop or Record buttons work in S1. Any help appreciated. (Just checked it in Cubase 10 and all works correctly.)

Re: NI Komplete Kontrol S Keyboard and S1-3 Setup

Posted: Tue Dec 31, 2019 6:25 am
by Mats Nermark
Quietly wroteAll working fine until I just updated Komplete Kontrol to 2.2.0 via Native Access and now neither Loop or Record buttons work in S1. Any help appreciated. (Just checked it in Cubase 10 and all works correctly.)


My problem with the last update of Komplete Kontrol and Kontakt is that they don't work at all anymore. Not as stand-alone nor as plugins.

NI hasn't responded. It's been a week.

Cheers,

Mats N