19 posts
Page 1 of 1
Hello,

I have been trying to fix my endless problems with the Prophet X on Studio One, but maybe I'm missing something. I'm grateful to anyone who can help.

Whenever I use the prophet (with its own sounds or as a midi input), I am able to play the keys just fine, there is no latency while I play.
So, I played some chords, almost perfectly in time with the beat.. only to find out S1 had received the midi signal much earlier than the beat, for some reason. So the chords are way ahead of the beat. (see the attached picture)
What is happening? I have to quantize manually and then I would also probably lose the beauty of the actual performance.

It does not happen with my Minilogue XD though. Both are connected via USB.

Any solutions? Maybe there is an option to set one external instrument (not both) to have a default midi offset whenever I play it? :?

EDIT: In order to have a more precise reproduction of what I played, I found out I have to set a MIDI Record offset of around 67ms when I play the Prophet X.
This is global setting though (like the appearence for example), that cannot be set individually for each instrument or even for each song project...

Attachments
Screenshot_ MIDI received earlier than performance.png.jpg
Last edited by kisnou on Thu Oct 22, 2020 8:48 am, edited 1 time in total.

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by Tacman7 on Thu Oct 22, 2020 8:25 am
Welcome to the Forum!

You might try changing the timestamp setting in advanced options and see if that helps your situation.

Timestamp.JPG


I've never had to use a midi offset, what happens when you don't use it? Data is ahead or behind?

Forum Moderator.
Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 5 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


Studio OnePro5.1 64bit Melodyne Studio
Studio Computer - Nectar Impact LX25+
Win10 i7 7700k 16gb ram 1TB SSD AsusH270M-PLUS interface:StudioKonnekt 48
Kitchen Computer
Win10 Ryzen 5 3600 - Radeon RX 590 - 16GB DDR4 3000MHz - 512GB SSD interface: Motu M2
User avatar
by kisnou on Thu Oct 22, 2020 8:47 am
Tacman7 wroteWelcome to the Forum!

I've never had to use a midi offset, what happens when you don't use it? Data is ahead or behind?


Thank you!

When I don't use the MIDI offset, MIDI signal is recorded as I showed in the first post. Around 65ms ahead of the beat. It seems to be related to the Prophet X only. I connected it both via USB and MIDI din but with no solution. Using my Prophet X has been quite painful so far. So many problems.

I have to activate it only when I use the prophet and disable it when using a normal midi or my Minilogue. It's kind of annoying, I wish I could set it to activate automatically whenever I am playing the Prophet, and disable whenever I play any other instruments. That would be useful..

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by kisnou on Fri Oct 23, 2020 1:57 am
Someone suggested getting the E-RM Multiclock, but before I do that, I wanted to know if there were any solutions..

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by Tacman7 on Fri Oct 23, 2020 7:12 am
kisnou wroteI have to activate it only when I use the prophet and disable it when using a normal midi or my Minilogue. It's kind of annoying, I wish I could set it to activate automatically whenever I am playing the Prophet, and disable whenever I play any other instruments. That would be useful..


I use a usb to midi interface. It's always on so your midi ports always show up. I like using legacy midi because you can plug anything in and use it without having to reboot the DAW.

I'm using an old midex:
https://www.ebay.com/itm/Steinberg-Mide ... 4218537780?

Forum Moderator.
Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 5 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


Studio OnePro5.1 64bit Melodyne Studio
Studio Computer - Nectar Impact LX25+
Win10 i7 7700k 16gb ram 1TB SSD AsusH270M-PLUS interface:StudioKonnekt 48
Kitchen Computer
Win10 Ryzen 5 3600 - Radeon RX 590 - 16GB DDR4 3000MHz - 512GB SSD interface: Motu M2
User avatar
by kisnou on Fri Oct 23, 2020 7:18 am
Tacman7 wrote
kisnou wroteI have to activate it only when I use the prophet and disable it when using a normal midi or my Minilogue. It's kind of annoying, I wish I could set it to activate automatically whenever I am playing the Prophet, and disable whenever I play any other instruments. That would be useful..


I use a usb to midi interface. It's always on so your midi ports always show up. I like using legacy midi because you can plug anything in and use it without having to reboot the DAW.

I'm using an old midex:
https://www.ebay.com/itm/Steinberg-Mide ... 4218537780?


Thanks! I'm kinda new to the midi interfaces. So you plug your synths into this and then the midi interface to the computer, if I understand correctly.

Some people have suggested the E-RM multiclock, what would you recommend for a modern midi interface? Are there any other alternatives but with usb only? I guess that would take less cables to do all the routing..

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by Tacman7 on Fri Oct 23, 2020 7:32 am
I used to have a lot of outboard gear, a setup like that needs a good multiport midi interface.

But you already have a midi port on your interface, just try a couple of cables and see if it improves things.


Not so many around now, here's one:

https://www.sweetwater.com/store/detail ... xpress-128

But I've had no problems with the old hardware.

Forum Moderator.
Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 5 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


Studio OnePro5.1 64bit Melodyne Studio
Studio Computer - Nectar Impact LX25+
Win10 i7 7700k 16gb ram 1TB SSD AsusH270M-PLUS interface:StudioKonnekt 48
Kitchen Computer
Win10 Ryzen 5 3600 - Radeon RX 590 - 16GB DDR4 3000MHz - 512GB SSD interface: Motu M2
User avatar
by kisnou on Fri Oct 23, 2020 1:03 pm
Tacman7 wroteI used to have a lot of outboard gear, a setup like that needs a good multiport midi interface.

But you already have a midi port on your interface, just try a couple of cables and see if it improves things.


Not so many around now, here's one:

https://www.sweetwater.com/store/detail ... xpress-128

But I've had no problems with the old hardware.


I have midi ports and I use them with Roland Midi cables, but I had no luck with that.
Sequential told me it seems more like a driver problem, but I haven't found a solution. Today I did some uninstalling/installing drivers and so on, until I thought I managed to fix the midi offset problem, but then I got a blue screen and lost the progress.

I hope I can find a definitive solution to this problem..

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by Tacman7 on Fri Oct 23, 2020 1:10 pm
kisnou wrote
I have midi ports and I use them with Roland Midi cables, but I had no luck with that.


Maybe show me how you set that up. There's no driver required with legacy midi ports.

I would have another go at using your midi ports.

You use the keyboard an an input device and use the synth as a sound module?

Forum Moderator.
Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 5 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


Studio OnePro5.1 64bit Melodyne Studio
Studio Computer - Nectar Impact LX25+
Win10 i7 7700k 16gb ram 1TB SSD AsusH270M-PLUS interface:StudioKonnekt 48
Kitchen Computer
Win10 Ryzen 5 3600 - Radeon RX 590 - 16GB DDR4 3000MHz - 512GB SSD interface: Motu M2
User avatar
by kisnou on Fri Oct 23, 2020 2:13 pm
Tacman7 wrote
kisnou wrote
I have midi ports and I use them with Roland Midi cables, but I had no luck with that.


Maybe show me how you set that up. There's no driver required with legacy midi ports.

I would have another go at using your midi ports.

You use the keyboard an an input device and use the synth as a sound module?


Thank you, okay, I attached some screenshots. My experience with the Prophet has just been so painful so far..
p.s. I was talking about the audio interface's drivers

I'll write as much information as I can to be clear.
1. Prophet XL is connected via MIDI to my Focusrite 18i20 3rd gen with Rolan MIDI cables. (Where as my Minilogue XD is connected via USB directly to the computer). Nothing else is connected to the audio interface, which then goes to my computer usb 3.0 port.
2. Prophet XL has been set up following the instructions shown in the videos by Presonus' Gregor and everything should be fine, but I've attached the pictures (Prophet XL - Instrument & Keyboard setup) to show the settings.
3. I use the keyboard of the Prophet XL as a MIDI input device to control VSTs and such. Otherwise, depending on what I need, I have the midi and audio tracks set up to record its own sounds (I know there is the AUX channel but I prefer it to be this way).

MAIN PROBLEM (when playing the synth's keyboard to send midi only): Midi notes from the Prophet's keyboard seem to be received 'earlier' compared to what I played.
SECOND PROBLEM (when playing AND recording the synth itself): When I record the synth's own sounds, the midi notes are still ahead of the beat, but not only that: the audio from the synth seems to be delayed instead, or better, there seems to be a latency as shown in the picture 'Visual Representation of the audio latency' .
The audio is received a bit later compared to the midi.

ADDITIONAL INFO: I attached the pictures Audio Device - settings & Audio Device - Processing Settings to show information about my interface. To me, the latency shown in the Processing Settings seems to be quite high, with a low sample rate and minimum dropout protection. Isn't it too much latency?

My Minilogue XD has none of these problems. The Prophet XL OS is updated to its latest version.

Attachments
Audio Device - Processing Settings.jpg
AUDIO DEVICE - PROCESSING Settings
Audio Device settings.jpg
AUDIO DEVICE - Settings
Visual Representation of audio latency aswell.jpg
Visual representation of the audio latency when recording the synth's own sounds
LATENCY - Prophet XL Module setup.jpg
Prophet XL - Module/Instrument setup
LATENCY - Prophet XL Keyboard setup.jpg
Prophet XL - Keyboard setup

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by Jemusic on Fri Oct 23, 2020 3:07 pm
Why are you sending Midi Clock and MTC to the Prophet? You would never send both these at once either. Its either one or the other. Also there is bug currently sending MTC that is being addressed so one should not use MTC at all right now.

Try turning both them off first and see if that changes things. I doubt the Prophet needs or even responds to MTC.

Unless you are needing to sync anything to Studio One, don't send any clocks at all to the Prophet. The clock signal can really clog up the midi signal. The only time you would need the clock signal is if you were wanting to sync the effects or arps etc in the Prophet. If you are not doing that then best to have no clocks being sent.

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.



Specs i5-2500K 3.5 Ghz-8 Gb RAM-Win 7 64 bit - ATI Radeon HD6900 Series - RME HDSP9632 - Midex 8 Midi interface - Faderport 2/8 - Atom Pad- iMac 2.5Ghz Core i5 - High Sierra 10.13.6 - Focusrite Clarett 2 Pre & Scarlett 18i20. Studio One V5.1 (Mac), Notion 6.7, Ableton Live 10 Suite, LaunchPad Pro
User avatar
by Tacman7 on Fri Oct 23, 2020 7:40 pm
The pic showing the audio latency...

That's from a standing start? I always have it running and use punch in to record between the locators.

Did you try the timestamp checkbox mentioned earlier?

Forum Moderator.
Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 5 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


Studio OnePro5.1 64bit Melodyne Studio
Studio Computer - Nectar Impact LX25+
Win10 i7 7700k 16gb ram 1TB SSD AsusH270M-PLUS interface:StudioKonnekt 48
Kitchen Computer
Win10 Ryzen 5 3600 - Radeon RX 590 - 16GB DDR4 3000MHz - 512GB SSD interface: Motu M2
User avatar
by kisnou on Sat Oct 24, 2020 3:13 am
Jemusic wroteWhy are you sending Midi Clock and MTC to the Prophet? You would never send both these at once either. Its either one or the other. Also there is bug currently sending MTC that is being addressed so one should not use MTC at all right now.

Try turning both them off first and see if that changes things. I doubt the Prophet needs or even responds to MTC.


The MTC is usually disabled, In that moment I had enabled it to see if it changed anything, my bad. It is disabled now. :roll:

I usually use arps and sounds that I want to be synced with S1 so I have the MIDI Clock enabled. However, I disabled it and maybe it got a bit worse? Though MIDI is still ahead of the beat and audio is still recorded with latency.

That's from a standing start? I always have it running and use punch in to record between the locators.


Even if I give many bars of precount, nothing changes. The attached picture shows a recording that happened after 15 seconds of 'precount'. My prophet is always running aswell..

Did you try the timestamp checkbox mentioned earlier?

I tried it but forgot to mention it. I attached the screenshots to show you how things did not change much.

I'm even starting to think that there is a variable audio latency that changes depending on how the MIDI is received. If there is MIDI jitter too, things can get quite complicated. I just don't know what to think anymore :|

All the screenshots have been captured with Ignore Plugin latency activated, to have 0 latency in S1..

Attachments
test 2 -  Timestamps enabled (left) + disabled (right).jpg
Timestamps enabled (left) + disabled (right) : test n.1 (here they look pretty much identical, at this point I'm starting to think the audio latency might be constantly changing?)
B2 - Timestamps enabled (left) + disabled (right).jpg
Timestamps enabled (left) + disabled (right): test n.2 (here instead there seems to be a difference.. I have no idea)
B1 - MIDI CLOCK DISABLED (2).jpg
MIDI Clock Disabled
B1 - MIDI CLOCK ENABLED.jpg
MIDI Clock Enabled

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by kisnou on Sat Oct 24, 2020 3:34 am
If you want me to run some other tests, let me know. I really want to fix this once and for all, if that is possible of course.

The problem is that the results seem to be inconsistent, to the point where it is almost impossible to determine whether there has been an improvement or not.

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by Jemusic on Sat Oct 24, 2020 4:14 am
I might download the Prophet manual and check that out for you as well. Might be something at the Prophet end that needs to be set.

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.



Specs i5-2500K 3.5 Ghz-8 Gb RAM-Win 7 64 bit - ATI Radeon HD6900 Series - RME HDSP9632 - Midex 8 Midi interface - Faderport 2/8 - Atom Pad- iMac 2.5Ghz Core i5 - High Sierra 10.13.6 - Focusrite Clarett 2 Pre & Scarlett 18i20. Studio One V5.1 (Mac), Notion 6.7, Ableton Live 10 Suite, LaunchPad Pro
User avatar
by kisnou on Sat Oct 24, 2020 4:21 am
Jemusic wroteI might download the Prophet manual and check that out for you as well. Might be something at the Prophet end that needs to be set.


Thank you Jemusic. If you want, I can privately forward my conversation with the Sequential assistance via email to you. They have tried to help, but the conversation kind of ended when they suggested to try another audio interface, but at the moment I don't have it.

But to be honest, if it was the audio interface, then I would have similar problems with the Minilogue, which instead works perfectly :?

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by Jemusic on Sat Oct 24, 2020 6:43 am
One thing to check is the midi monitor in Studio One. Double click on the little midi symbol down below to bring it up. As you play the Prophet, you should only be seeing note ON and note OFF info. Maybe some pressure or after touch data as well maybe. Can you conform that. And that no clock signal is being sent by Prophet.

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.



Specs i5-2500K 3.5 Ghz-8 Gb RAM-Win 7 64 bit - ATI Radeon HD6900 Series - RME HDSP9632 - Midex 8 Midi interface - Faderport 2/8 - Atom Pad- iMac 2.5Ghz Core i5 - High Sierra 10.13.6 - Focusrite Clarett 2 Pre & Scarlett 18i20. Studio One V5.1 (Mac), Notion 6.7, Ableton Live 10 Suite, LaunchPad Pro
User avatar
by kisnou on Sat Oct 24, 2020 7:43 am
Jemusic wroteOne thing to check is the midi monitor in Studio One. Double click on the little midi symbol down below to bring it up. As you play the Prophet, you should only be seeing note ON and note OFF info. Maybe some pressure or after touch data as well maybe. Can you conform that. And that no clock signal is being sent by Prophet.


I attached a picture of what I see when I press and release a note.
2 Signals for a press and 2 signals for a release. Is it bad?

Send MIDI clock and Midi Timecode are disabled.

Attachments
b4 - midi signals.jpg
Midi Signal

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD
User avatar
by kisnou on Mon Oct 26, 2020 4:54 am
Hello, hope you had a nice weekend.
I'm still looking for help.

Italy
Studio One Pro 5.1 64 bit
Win10 - AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core - 32gb ram
Nvidia GTX 1060 6gb
Interface: Focusrite 18i20 3rd gen
Prophet XL + Minilogue XD

19 posts
Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: JohHuisman and 49 guests