20 posts
Page 1 of 1
Hi

When I press down heavily on my keyboard I see the automation line go up and down in studio one automation lane so I'm getting aftertouch input fine .

So far so good, then in Presence XT instrument, I right clicked the pitch Bend and connected it to knob one "Aftertouch".

It's not working.

Please see attached screenshot. Note the knob labelled "Aftertouch +" at the bottom of the screenshot responds to my keyboard fine.

aftertouch.PNG


BTW I seem to be able to assign a dial on my controller just fine, no problem at all. The problem is aftertouch.

(Tested on A300 keyboard and Atom).

Thanks...

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by Bbd on Sun Dec 16, 2018 8:56 am
Studio One 4.1.2
Windows 64

Confirmed issue on my side.
Aftertouch assigned to Knob 1 that is assigned to Pitch Bend.
Aftertouch does not affect Knob 1 but is should.
If you manually move Knob 1, it does control the Pitch Bend wheel.
I thinking this is a bug.

Bbd

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


OS: Win 10 x64 Home, Studio One Pro 4.x, Notion 6, Series III 24, Studio 192, Haswell CPU: i7 4790k @ 4.4GHz, RAM: 16GB, Faderport 8/16, Central Station +, PreSonus Sceptre S6, Eris 3.5, ELAC Sub, ATOM
User avatar
by Tacman7 on Sun Dec 16, 2018 9:12 am
I remember using polyphonic aftertouch as a trigger for the leslie effect on an organ voice on my Yamaha keyboard.

It was more of a switch than a slider.

Is this just a Presence problem or any synth?

Studio OnePro 4 64bit Win10 i7 7700k 16gb ram
1TB SSD AsusH270M-PLUS interface:StudioKonnekt 48
Melodyne Studio
Where 'IS' Shitcreek? and
'WHY' would you go there without a paddle?
User avatar
by niles on Sun Dec 16, 2018 9:55 am
Bbd wroteConfirmed issue on my side.
Aftertouch assigned to Knob 1 that is assigned to Pitch Bend.
Aftertouch does not affect Knob 1 but is should.
If you manually move Knob 1, it does control the Pitch Bend wheel.
I thinking this is a bug.
I doesn't work that way. When assigning the Aftertouch as a target to a Macro Knob you basically assign an automation parameter to the aftertouch MIDI (or equivalent in Studio One synths), nothing more. What the aftertouch should modulate, should be set in the synth.

OS: Windows 10 Pro | HW: P9X79 • i7 3930K • 16GB • HD6450 (WQHD) • RME AIO
User avatar
by Bbd on Sun Dec 16, 2018 10:04 am
Thanks for that feedback Niles.
So can we setup aftertouch to control pitch in Presense? If so, how?

Bbd

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


OS: Win 10 x64 Home, Studio One Pro 4.x, Notion 6, Series III 24, Studio 192, Haswell CPU: i7 4790k @ 4.4GHz, RAM: 16GB, Faderport 8/16, Central Station +, PreSonus Sceptre S6, Eris 3.5, ELAC Sub, ATOM
User avatar
by niles on Sun Dec 16, 2018 10:11 am
Bbd wroteThanks for that feedback Niles.
So can we setup aftertouch to control pitch in Presense? If so, how?
In the Modulation pages.

Image

OS: Windows 10 Pro | HW: P9X79 • i7 3930K • 16GB • HD6450 (WQHD) • RME AIO
User avatar
by PreAl on Sun Dec 16, 2018 10:15 am
Happens on any instrument.

Bbd wroteStudio One 4.1.2
Windows 64

Confirmed issue on my side.
Aftertouch assigned to Knob 1 that is assigned to Pitch Bend.
Aftertouch does not affect Knob 1 but is should.
If you manually move Knob 1, it does control the Pitch Bend wheel.
I thinking this is a bug.


To be absolutely clear... (EDITED).

Aftertouch when used on my keyboard DOES effect knob 1 as it should, see my screenshot in the first post where knob1 is assigned to "Aftertouch" (at the bottom). That dial actually moves when I use aftertouch on my keyboard.

The actual issue is assigning pitchbend to knob 1 (as explained in first post), it can be assigned but it does not actually work.
Last edited by PreAl on Sun Dec 16, 2018 10:31 am, edited 1 time in total.

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by BobF on Sun Dec 16, 2018 10:21 am
Those knobs generate the targets rather than responding to them.

-

-------------------------------------------------------------
Studio One Latest Rel. / Notion 6 x64
Win10Pro x64 (1803) i7-6700 @3.8Ghz / 32G / 43" 4K | TASCAM US-16x08 / Event PS8 | FA06 / FaderPort 1 / LX61+
Waves Gold / Nomad IS3 / IKM Max / K11U
User avatar
by PreAl on Sun Dec 16, 2018 10:28 am
I tried it this way and could not get it to work sadly.

after2.PNG



Thanks.

(BTW I'm on very latest Studio One V4 patch).

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by Jemusic on Sun Dec 16, 2018 1:54 pm
When I assign Aftertouch as per the image that PreAI has attached it works perfectly for me. With every sound in Presence as well. You don't have to setup anything in the channel editor. Just assign it inside the synth.

Have you checked the midi filter settings in case you are filtering it out perhaps.

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.



Specs i5-2500K 3.5 Ghz - 8 Gb RAM - Win 7 64 bit - ATI Radeon HD6900 Series - RME HDSP9632 - Midex 8 Midi interface - Faderport 8 and 2018- Atom Pad- iMac 2.5Ghz Core i5 - Sierra 10.12.6 - Focusrite Clarett 2 Pre & Scarlett 18i20. Studio One V4.5, Notion 6.5, Ableton Live 10 Suite, LaunchPad Pro
User avatar
by PreAl on Sun Dec 16, 2018 2:00 pm
Jemusic wroteWhen I assign Aftertouch as per the image that PreAI has attached it works perfectly for me. With every sound in Presence as well. You don't have to setup anything in the channel editor. Just assign it inside the synth.

Have you checked the midi filter settings in case you are filtering it out perhaps.


See my previous post - I've already tried to do it the other way.

Have you actually tried this recently?

Specifically try assigning pitchbend with the latest version of studio one (Windows) using an atom or something.

The test does not pass until you actually hear pitchbend with aftertouch via the controller, this specific case. Aftertouch will work, it will assign to the pitchbend wheel but the wheel won't work.

Thanks.

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by Jemusic on Sun Dec 16, 2018 2:10 pm
ATOM behaves exactly the same way for me. If I press a note it plays and if I apply pressure the pitch bend works. It can only pitch bend in one direction using the internal settings within Presence.

I would be looking into why it does not work for you in Presence. No channel editor setup is required at all for this to work. You do have to set this up for each patch you may initially select in Presence.

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.



Specs i5-2500K 3.5 Ghz - 8 Gb RAM - Win 7 64 bit - ATI Radeon HD6900 Series - RME HDSP9632 - Midex 8 Midi interface - Faderport 8 and 2018- Atom Pad- iMac 2.5Ghz Core i5 - Sierra 10.12.6 - Focusrite Clarett 2 Pre & Scarlett 18i20. Studio One V4.5, Notion 6.5, Ableton Live 10 Suite, LaunchPad Pro
User avatar
by PreAl on Sun Dec 16, 2018 2:19 pm
Jemusic wroteATOM behaves exactly the same way for me. If I press a note it plays and if I apply pressure the pitch bend works. It can only pitch bend in one direction using the internal settings within Presence.

I would be looking into why it does not work for you in Presence. No channel editor setup is required at all for this to work.


Well obviously I would be looking into why this isn't working for me, what else would I be doing?

To repeat what I've stated earlier it happens for other instruments and yes I've used both methods to assign aftertouch (see nile's post). I've also tried it with two different controllers (A300 and atom).

No filters are on.
NB If I assign a knob on my controller rather than aftertouch it works absolutely fine.

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by PreAl on Sun Dec 16, 2018 9:00 pm
Posting a video here as a memo for me to look at, from 4:30.

https://youtu.be/tMI_2PSr4cc

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by niles on Tue Dec 18, 2018 4:28 am
PreAl wroteI tried it this way and could not get it to work sadly.

after2.PNG



Thanks.

(BTW I'm on very latest Studio One V4 patch).
For the record. If ATOM's Aftertouch (Channel Pressure) is intercepted by Control Link, it can not reach the aftertouch of any synth from the Instrument track by default. So the answer I gave to Bbd is probably n/a to ATOM users that use the default ATOM settings in Studio One.

OS: Windows 10 Pro | HW: P9X79 • i7 3930K • 16GB • HD6450 (WQHD) • RME AIO
User avatar
by PreAl on Thu Dec 20, 2018 8:52 am
niles wroteFor the record. If ATOM's Aftertouch (Channel Pressure) is intercepted by Control Link, it can not reach the aftertouch of any synth from the Instrument track by default. So the answer I gave to Bbd is probably n/a to ATOM users that use the default ATOM settings in Studio One.


I tried what you stated in your screenshot, I could not get it to work.
I've been looking at control link, I just can't see what you mean here.
I've tried to get this work with an ATOM and a Roland A300 keyboard, no joy.
I guess I'm missing something....

Can somebody give me steps on how to do this from a new project? Or something... anything basically..

Otherwise I guess I'll create another ticket.

Thanks and appreciated.

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by PreAl on Fri Dec 21, 2018 7:55 am
Spent another hour on this today. No joy. If anybody has any steps to get this to work from a new project please let me know otherwise I guess I will create a new ticket

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by PreAl on Sat Dec 22, 2018 9:06 am
OK last go.
Here is a demo project to download, I have an ATOM controller set up but you could change it to some other controller that supports aftertouch.

Press the Mod A button on Presense to see how I've set it up, and then see if aftertouch works for you. If you see anything missing let me know.

Note for me, all MIDI filter tickboxes are clear in MIDI Monitor and the setup of the device. Aftertouch is being clearly displayed in the MIDI monitor and it seems to be indicated in the track if I look at the meter, but it won't work if I assign it to the instrument.

Attachments
AfterTouchTest.song
(13.91 KiB) Downloaded 9 times

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.
User avatar
by Jemusic on Sat Dec 22, 2018 3:15 pm
This works for me. The only thing I had to do was when I clicked on Mod A button I saw you had everything set up nicely but the the slider for the amount of Aftertouch that was being sent to pitch was centered meaning no after touch would be getting through. Move that slider to the right and all was fine.

When the slider is centered no after touch will get through. If you slide it to the left the aftertouch pitches down instead of up. ATOM also works for me too.

Others may have to select their own controller as the input source though first.

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.



Specs i5-2500K 3.5 Ghz - 8 Gb RAM - Win 7 64 bit - ATI Radeon HD6900 Series - RME HDSP9632 - Midex 8 Midi interface - Faderport 8 and 2018- Atom Pad- iMac 2.5Ghz Core i5 - Sierra 10.12.6 - Focusrite Clarett 2 Pre & Scarlett 18i20. Studio One V4.5, Notion 6.5, Ableton Live 10 Suite, LaunchPad Pro
User avatar
by PreAl on Sat Dec 22, 2018 4:33 pm
Jemusic wroteThis works for me. The only thing I had to do was when I clicked on Mod A button I saw you had everything set up nicely but the the slider for the amount of Aftertouch that was being sent to pitch was centered meaning no after touch would be getting through. Move that slider to the right and all was fine.

When the slider is centered no after touch will get through. If you slide it to the left the aftertouch pitches down instead of up. ATOM also works for me too.

Others may have to select their own controller as the input source though first.


OK this works many thanks..

I had no idea this slider would effect it, I did try it but clearly moved it the wrong way. It wasn't very apparent until I used the "pitch" settings then it hit me in the face.

I was expecting however some of the controls to move on the Presence instrument itself. For instance if I set it to "filter - cutoff" the great big dial does not move whatsoever - I can hear it however. Not much fun!

BTW I just got out Cakewalk's Z3TA+2 and Rapture Pro aftertouch works great on that and the controls (pots and faders etc) animate fine.

Attachments
Capture.PNG

Studio One Pro 4, Faderport 1, Atom, Focusrite Saffire Pro 40, Maschine Studio, Octapad SPD-30, Roland A300, Windows 10 Pro 64 bit.
EVGA Geforce 1070 (Nvidia drivers). A bigly amount of other gear.

20 posts
Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests