66 postsPage 4 of 4
1, 2, 3, 4
Jemusic wrote
torbjrnbergman wroteHow do you use a guitar synth (SynthAxe) with Studio One 4 ?

In Cubase you could choose the option "Any" and it would transmit all 6 channels correctly to a multitimbral synth like the Oberheim Xpander

Is this possible with Studio One 4 ?


Well you may be able to do this with Studio One.

Normally when you create an External device in Studio One such as a Keyboard all 16 Midi channels are selected there. I am thinking what may work here is you need to create 6 External Devices (keyboards) here but for each of them only select one midi channel e.g. channel 1 for the first one, channel 2 for the second etc..So all of them will have the name SynthAxe with a different midi channel in the title. e.g. SynthAxe Ch1, SynthAxe Ch2 etc..

You set up 6 Instrument tracks now and for each input source you select each of the SynthAxe external instruments except Track 1 will have Ch 1 etc track 2 ch 2 etc..

This ensures that each track only receives the midi channel it is suppose to (as opposed to all 6 channels at once when all 16 are selected) This I know works because I have 3 midi controllers all connected to Studio One on 3 sep midi channels. e.g. I can play two handed on two keyboards and record them separately.

The outputs from each track can feed a multi timbral instrument e.g. Kontakt. (also the same multi timbral instrument) When an instrument track feeds a multi timbral instrument a menu appears with a drop down allowing you to send on each channel.

To play this live you will need to input monitor all 6 tracks.

What Studio One cannot do is record 6 midi channels on one instrument track but it can record 6 different midi channels onto 6 tracks.



I tried it and it works great just like I remembered it in Cubase !
Just a bit cumbersome to setup but it does the job once you've done the setup !

Huge thanks you just saved me a lot of time !

Cheers !
User avatar
by Zimmerdylan on Thu Dec 13, 2018 10:16 am
Hello: I am Mark William (Zimmerdylan). This is my first post here although I have been a visitor off and on for years. I am a professional composer, musician, and teacher. Music is my only profession. I have been a performer for more than 30 years. I have a Music Education Degree from Hartt School of Music (University of Hartford, 1996). My primary instrument is the guitar, and secondary is Piano.
I have been with Studio One from it's earliest days. And I have used it very effectively in my work. However, I am by no means a recording engineer, midi specialist, or a sound tech. I am very much a musician, not a technician. This is why Studio One appealed to me in the beginning. I didn't have to know all of the ins and outs of midi plugins to create orchestrated pieces.
Several months ago, I upgraded to Studio One 4 after being hired to do a movie soundtrack. I had already composed few pieces of music in Studio One 2. The music itself was a 32 piece orchestra so it had strings, horns, woodwinds, etc. So after I got Studio One 4 all set up, I moved the first completed piece over from Studio One 2 and was horrified. It was a muddled mess. The instruments were the same but they were all screwed up. I went through and started trying to straighten the mess out, but no matter how I set things up, I could not get back to the sounds that I was getting out of Studio One 2.
Again, keep in mind that I am not a midi guru here. But it seems to me that they changed the orchestral instruments in Studio One 4 and anything in previous versions gets converted. Is this an accurate assumption? It also seems that the orchestral instrumentation in Studio One 4 is not nearly as good quality as previous versions. I ended up just going back to Studio One 2 to finish the soundtrack. I did use 3rd party software for several of the instruments but that shouldn't make much difference should it? But the Studio One 4 instruments lacked compared to Studio One 2.
I have also found several other issues with Studio One 4 that cause me to just shelf it and keep using the earlier versions.
I know that I am probably just not doing something right as I am not really great with DAW software. But I have been able to make high quality music in previous versions of Studio One. I cannot make anything useful in Studio 4. Unless I'm recording real instruments. I find the quality to be pretty much the same. It seems that Studio One 4 has been geared more for Hip Hop mixers and such.
Please hit me up with some input if you could. Maybe point me in a direction.

Thanks!
User avatar
by Bbd on Thu Dec 13, 2018 2:42 pm
@Zimmerdylan

Your post should really be its own topic with the issues you are describing.
Have you contacted Support about this?
There may be a good number of things you will need to review with them starting with your specs.

After you start a new thread for this, I can remove this post for you from this topic.
Thanks much.

Bbd

Bbd

Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.


OS: Win 10 x64 Home, Studio One Pro 4.x, Notion 6, Series III 24, Studio 192, Haswell CPU: i7 4790k @ 4.4GHz, RAM: 16GB, Faderport 8/16, Central Station +, PreSonus Sceptre S6, Eris 3.5, Temblor 10, ATOM
User avatar
by Zimmerdylan on Fri Dec 14, 2018 12:50 am
Yeah...I wanted to start a new thread but saw no way to do it. I thought that maybe you cannot start a thread unless you have posted a few times first. It's that way on a lot of forums.
User avatar
by klypeman on Fri Dec 14, 2018 3:33 am
@Zimmerdylan
You go to Studio One Forum Community Support and there you can start a new Topic.
Cheers !

Moderator
Please add your specs to your SIGNATURE.
Search the STUDIO ONE 4 ONLINE MANUAL. Access your MY.PRESONUS account.
OVERVIEW of how to get your issue fixed or the steps to create a SUPPORT TICKET.
Needs to include: 1) One Sentence Description 2) Expected Results 3) Actual Results 4) Steps to Reproduce.

Windows 10 64bit Home, Mac Catalina, SO4.6.1 Pro, LUNA, Cubase 10.5 Pro, SLIII32, 24.4.2, 16.0.2 FW, Faderport 8, Atom, UA Apollo Twin TB/USB, Toontrack, NI Komplete 12, ++
User avatar
by HokumDigital on Wed Feb 06, 2019 9:08 pm
Hey Man,

Thank you! I have had the exact problem for several months. Fortunately, since I only had one epic track going, I worked-around by disabling/enabling. It was a huge pain and took me far longer to finish, but the track had to get done & out the door.

Then, assuming it was something I had checked in that song, I expected no problems for my new session. Wrong.

I came looking for a solution online knowing that the genpop wouldn't have a clue what I was asking and that my old-timer Nashville pals would just want to tell me about the time Charlie Daniels snuck Jack Daniels into their morning coffee (I.e. "if it's not analog ...").

Some a y'all in here can be a little snarky too!

Anyway, a quick, easy fix to something that might have ruined my day, so thanks a ton.

66 postsPage 4 of 4
1, 2, 3, 4

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests