image description


Firestudio Mobile Phones Jack Not Working
  Forum Index » FireStudio Forum Community Support 
Author
Message
CoolioCam
Prenoob

Joined: 26/01/2011 23:37:59
Messages: 2
Offline

Hello,

I recently purchased a new Firestudio Mobile via eBay and am having issues with the headphones jack on the front. Quite frankly, it isn't working. I plug in my Bose headphones into the jack with a 1/4" adapter and no sound comes out of the phones. I'm wondering if there's something I have to enable in order for the jack to work. I've tested it with multiple sets of headphones to no avail, and also tested the 1/4" adapter and same headphones on other devices and had no problems.

I'm sorry that my problem is so vague, as I'm kind of new to audio interfaces. If anyone has any sort of probing questions that could maybe help me solve this problem, ask away. I'll do my best to come up with an answer.

Thanks a lot,
Cam

Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

Is the blue sync light on the device illuminated?
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
CoolioCam
Prenoob

Joined: 26/01/2011 23:37:59
Messages: 2
Offline

Yes. Everything works except the phones jack, although I have some Blue Screen errors with it occasionally, but I don't think the two are related. It all works fine while it is running, except no sounds out of the jack.
Monolithent
Supreme Baconator
[Avatar]
Joined: 28/07/2010 18:47:25
Messages: 13464
Location: Central New Jersey
Offline

First thing I would do is verify you're routing is seup properly. If you're certain that is correct then you may have a bad headphone port. It isn't impossible to replace yourself but tech support can get you hooked up with a good repair and an extension on your warranty if you send it home. The cost is a flat rate based on the device and will come back to you 100% serviced and ready to roll.
http://support.presonus.com

Tallest guy in the Mod Squad with all his hair still on his head.

No I'm not a freaking pilot!! The Air Force won't let me have a suit with a zipper...or sometimes shoestrings.

My advice and suggestions should never be considered advice or suggestions. These are mostly insane ramblings of a poor aircraft mechanic who can, strangely enough, still hear.

StudioLive 16.4.2, AudioBox 1818VSL, AudioBox 44VSL, Faderport, Digimax FS,, M-Audio Firewire 410
--MultiBoot System--
Win Vista 64/XP Pro/7 x86/7 x64 - Mac OSX Snow Leopard/Lion
Gigabyte motherboard--SYBA TI Firewire XIO2200A--i7 2600k Quad Core--16 GB DDR III--Custom 2U Rackmount--4 TB Raid (all internal SATA II)--19" Samsung HDMI LCD on pivoting VESA 1U Mount
Studio One v1 Pro x64
Studio One v1 Artist
Studio One v2 Artist
[Yahoo!]
Superfly
Prenoob

Joined: 10/08/2011 12:29:57
Messages: 19
Offline

You got any answer/ solusion? I have some problem.
I was guessing, that I have some routingproblem , but I am NOT so familar withthose.Or maybe monitoring funktion in my recording software/ Cubase.
Or alternative, is Headphones out contact broken/destroyed????

But I still gues, that it should have to do with routing.

Let me know if you resolve your problem.
Motoko
Baconator
[Avatar]

Joined: 25/04/2009 08:29:34
Messages: 8081
Location: Amersfoort, The Netherlands
Offline

Superfly wrote:You got any answer/ solusion? I have some problem.
I was guessing, that I have some routingproblem , but I am NOT so familar withthose.Or maybe monitoring funktion in my recording software/ Cubase.
Or alternative, is Headphones out contact broken/destroyed????

But I still gues, that it should have to do with routing.

Let me know if you resolve your problem.


Just so you are aware the headphone output on the FSM is a separate output on its own. So you'll need to set up the headphones as a separate output in your software as well.
Mac OS X 10.8.2: iMac 21,5" - Core i3 - 8GB Ram
Mac OS X 10.8.2: MacBook Air 13" - Core i5 - 4GB Ram

PreSonus FireStudio Mobile || PreSonus AudioBox 44 VSL || PreSonus StudioLive 16.0.2 || Alesis Active M1 MkII || CME XKey || NI Maschine || Waldorf Blofeld

PreSonus Studio One Pro 2.6 || Pro Tools 10 || Digital Performer 8 || Ableton Live 9

SSL Duende Native || Plugin Alliance Transient Designer, Rack Pro, DrumXchanger || Softube Studio & Mix Bundle || ArtsAcoustic CL1 bundle, Reverb, Big Rock || FabFilter Total Bundle || FXPansion All Plugins || NI Komplete 8 || Synapse Audio DUNE || Tone2 ElectraX || Waldorf Largo || Image-Line Drumaxx || D16 Group Total Everything || Novation V-Synth, Basstation, FX Suite || Camel Audio Alchemy

Motoko || 64 Measures Music || YouTube || Mass Overflow || Manta Tracks
[WWW] [MSN]
Superfly
Prenoob

Joined: 10/08/2011 12:29:57
Messages: 19
Offline

OK.

I do not understaind what FSM is, but I guess , under that I in cubase call DEVICE SETUP. To add extra output for hedaphones?



It shows upp 10 chanel on output when I switch to PRESONUS (imgae is shown when its PC soundcard activated), and they alla calls somethong likeXXXXXXXX.DAW.
Shall I try to add new?
Motoko
Baconator
[Avatar]

Joined: 25/04/2009 08:29:34
Messages: 8081
Location: Amersfoort, The Netherlands
Offline

FSM is FireStudio Mobile.

You should have 6 outputs.

1-2 Main Out (L+R)
3-4 Headphone Out (L+R)
5-6 S/PDIF Out (L+R)

For headphones you'll need to map ouput 3-4 to and output channel in Cubase. I don't know how cubase works though.
Mac OS X 10.8.2: iMac 21,5" - Core i3 - 8GB Ram
Mac OS X 10.8.2: MacBook Air 13" - Core i5 - 4GB Ram

PreSonus FireStudio Mobile || PreSonus AudioBox 44 VSL || PreSonus StudioLive 16.0.2 || Alesis Active M1 MkII || CME XKey || NI Maschine || Waldorf Blofeld

PreSonus Studio One Pro 2.6 || Pro Tools 10 || Digital Performer 8 || Ableton Live 9

SSL Duende Native || Plugin Alliance Transient Designer, Rack Pro, DrumXchanger || Softube Studio & Mix Bundle || ArtsAcoustic CL1 bundle, Reverb, Big Rock || FabFilter Total Bundle || FXPansion All Plugins || NI Komplete 8 || Synapse Audio DUNE || Tone2 ElectraX || Waldorf Largo || Image-Line Drumaxx || D16 Group Total Everything || Novation V-Synth, Basstation, FX Suite || Camel Audio Alchemy

Motoko || 64 Measures Music || YouTube || Mass Overflow || Manta Tracks
[WWW] [MSN]
Superfly
Prenoob

Joined: 10/08/2011 12:29:57
Messages: 19
Offline

Ok, I start to understaind...
I will try it in the afternoon. I hope it will work.


Thanks a lot!!!!!
jeremykeatingmusic
Prenoob
[Avatar]

Joined: 15/09/2012 02:59:05
Messages: 1
Location: Elwood, Victoria, Australia
Offline

My headphone jack was not working either so i thought i would share..
Basically the firestudio tube has 8 analog outs (6 on the back and a stereo headphone jack on the front).
I had sound going thru my interface and after plugging in my phones, was amazed that i couldn't hear anything.
Like the guy above me said you have to route the sound (from logic, cubase etc) to a bus and send it to the headphone out -
which in my case was 'output 7-8' in logic (outputs 1-6 being the rear outs of the interface)
It doesn't appear to be a 'normal' headphone jack where you just plug in and hear it - it is really just a stereo output which you need to route to if you wanna hear something.
Couldn't find anything about this in the manual........
Logic pro 9.1.7
Imac 27" quad core 2.93 ghz i7
presonus firestudio tube
yamaha msp-20s
korg X5d
Juno 106
[WWW]
crazyj361
Prenoob

Joined: 25/09/2012 08:27:54
Messages: 1
Offline


Q: I don't hear anything through the headphones on my Firestudio Mobile.
 
A: This is because by default, the Firestudio headphone outputs are mirrored on DAW output 3 & 4. Most likely you have your DAW outputs set to output to 1 & 2. This is because the Firestudio Mobile actually allows for a separate headphone mix for performers in your studio. If you are looking to create a separate headphone mix, you would need to bus some your tracks in your DAW software to hardware output 3 & 4.

If you would like to hear your mix exactly as you hear it through your monitors, open the Presonus Universal Control software and click the enable button on the phones bus to the right. This will enable anything going through the Presonus mixer, to go through the headphones. A very powerful tool

That's what solved this problem for me
Texas Willie
Presonoid
[Avatar]

Joined: 28/07/2010 19:59:14
Messages: 1187
Location: Vancouver, Washington
Online

With the FSM PLUS Universal Control installed, it is simply a matter of starting the UC application and then clicking on the graphic illustration of the FSM (located at the bottom). This will open up the mixer. Then on the right side of the mixer there are 3 sections for Mains, Phones and SPDIF.

If you click on the Activate buttons, this will release control of the section from the DAW and Voila sound from your headphones.


HTH

TW
PreSonus FireStudio Mobile x 2
Studio One Pro DAW v2.6
Yamaha DGX 220 Keyboard
Yamaha DTXplorer Drums
Akai MPK49 Midi Controller
M-Audio Axiom 25 Midi Controller
Boss BR-600 Digital Recorder
Guitar Rig Kontrol Pedal Board
Native Instruments Komplete 9
Epiphone Wildcat Semi-Hollow A/E
Breedlove Custom Studio A/E Guitar
Fender 12 String Acoustic/Electric
Fender American Stratocaster
TC-Helicon Harmony G
Sennheiser HD280 Pro Headphones

Windows 8 x64, SIIG PCIe DP Firewire 800 3 port card.

MacBook Pro OSX 10.6.8

AMD Phenom 9650 Quad Core 2.30 GHz; 8 GB Ram
Samsung 840 EVO 500Gb SSD-For O/S and Programs
Western Digital 1TB HDD x 2
Western Digital 1.5 TB HDD
[WWW]
stickulari
Presonic
[Avatar]

Joined: 02/12/2010 00:48:40
Messages: 497
Offline

I'm with Willie, just look for the on/off icon to light up blue and all should be well.

Cheers
Dell Vostro 1320, Windows 7, 32 Bit,
S1 Professional V2
FS 26x26, Digimax FS
FS Mobile x 2
Eureka pre
EQ3B
HP4
AER compact 60
Audio technica ATM350
Various other AT and AKG mics
 
Forum Index » FireStudio Forum Community Support
Go to: